Azi, 30 septembrie, a fost publicată în Monitorul Oficial SCHEMA DE AJUTOR DE STAT „Centrul de competență” aferentă Planului național de redresare și reziliență al României, pilonul III, componenta C9 „Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare”, investiția 5 „Înființarea și operaționalizarea centrelor de competență”.
Bugetul total al schemei de ajutor de stat este de 30 milioane euro (148.026.000 echivalent în lei) și este asigurat din fonduri europene, accesate prin Mecanismul de redresare și reziliență al Uniunii Europene.
Bugetul aferent ajutoarelor pentru inovare este de 5 milioane euro (24.671.000 echivalent în lei).
Ajutorul de stat acordat prin prezenta schemă unui proiect este de 6 milioane euro pentru fiecare dintre centrele de competență.
În cadrul unui proiect, valoarea maximă a ajutorului pentru partenerii proiectului este de:
a) 200.000 euro, echivalent în lei, pentru întreprinderile mici și mijlocii, definite conform art. 10 lit. l);
b) 500.000 euro, echivalent în lei, pentru organizațiile de cercetare, dezvoltare și inovare, definite conform art. 10 lit. d).
c) 1.000.000 euro, echivalent în lei, pentru întreprinderile mari, definite conform art. 10 lit. m).
Numărul maxim al beneficiarilor este 100.
Centrele de competență trebuie să aibă în structura lor minim 5 întreprinderi mici și mijlocii și 5 organizații de cercetare- dezvoltare și inovare. Suplimentar față de cele 10 entități, în structura consorțiului pot fi integrate exclusiv întreprinderi mari.
Tipurile de activități conținute în proiecte și finanțate prin schemă sunt următoarele:
(i) cercetare fundamentală;
(ii) cercetare industrială;
(iii) dezvoltare experimentală;
(iv) studii de fezabilitate;
(v) inovare.
Plata ajutorului se efectuează până la data de 31 decembrie 2025, în limita bugetului alocat prezentei scheme de ajutor de stat.