În data de 14 februarie a fost publicată în Monitorul Oficial Schema de ajutor de stat privind sprijinirea investițiilor destinate promovării producției de energie din surse regenerabile mai puțin exploatate, respectiv biomasă, biogaz, energie geotermală.
Schema de ajutor de stat se aplică pentru proiectele care propun ca acțiuni:
a) realizarea și/sau modernizarea capacităților de producție a energiei electrice și/sau termice din biomasă și biogaz;
b) realizarea și/sau modernizarea capacităților de producție a energiei termice din apă geotermală.
(3) Prezenta schemă de ajutor de stat se aplică numai instalațiilor noi de producere sau de modernizare a celor existente.
Potențialii beneficiari pot fi întreprinderile care produc energie electrică și/sau termică din biomasă și/sau biogaz, respectiv energie termică din energie geotermală și unitățile administrativ-teritoriale/subdiviziunile administrativ-teritoriale/ asociațiile de dezvoltare intercomunitară care realizează/ modernizează instalații ce produc energie electrică din biomasă și/sau biogaz — inclusiv în cogenerare.
Condițiile de eligibilitate a proiectelor sunt următoarele:
a) proiectul este implementat pe teritoriul României, în regiunile de dezvoltare: Vest, Nord-Vest, Nord-Est, Sud-Est, Sud, Sud-Vest, Centru;
b) proiectul trebuie să vizeze una dintre următoarele acțiuni:
1. realizarea și/sau modernizarea capacităților de producție a energiei electrice și/sau termice din biomasă și/sau biogaz;
2. realizarea și/sau modernizarea capacităților de producție a energiei termice pe bază de energie geotermală;
3. perioada de implementare a proiectului se încadrează în perioada de eligibilitate a cheltuielilor, respectiv între data „demarării lucrărilor” și 31 decembrie 2023;
4. investiția/investițiile din cadrul proiectului nu a/au mai beneficiat de finanțare din fonduri publice, în ultimii 5 ani înainte de data depunerii cererii de finanțare, cu excepția studiilor preliminare: studiul de prefezabilitate, analiza geotopografică, studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, detaliile de execuție.
Ajutorul maxim care se poate acorda pentru un proiect de investiții nu poate depăși 15.000.000 de euro.
Intensitatea ajutorului de stat acordat nu poate depăși 45% din cheltuielile eligibile, pentru proiecte de investiții în capacități de producere de energie din biomasă, biogaz și energie geotermală, în cazul în care cheltuielile eligibile sunt calculate pe baza art. 41 alin. (6) lit. (a) și (b) din Regulament. Intensitatea ajutorului poate fi majorată cu 15% pentru investițiile situate în zone asistate care îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 107 alin. (3) lit. a) din TFUE.
Intensitatea ajutorului se majorează cu 20 de puncte procentuale, în cazul ajutoarelor acordate întreprinderilor mici, inclusiv microîntreprinderilor, și cu 10 puncte procentuale, în cazul ajutoarelor acordate întreprinderilor mijlocii.
Diferența până la valoarea totală a proiectului se acoperă de către beneficiar. Acesta trebuie să aducă o contribuție financiară pentru diferența până la totalul cheltuielilor eligibile fie din resurse proprii, fie din surse atrase, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui ajutor public.
Mai multe informații puteți afla din Monitorul Oficial