Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a iniţiat vineri, 25 februarie 2022, perioada de consultări şi dezbateri publice asupra propunerii de procedură de implementare pentru noul program Start-Up Nation 2022, prin care antreprenorii aflați la început de drum vor putea obține finanțări nerambursabile de câte 100.000 sau 200.000 de lei.
Primele două ediţii ale programului Start-Up Nation au condus la crearea a peste 45.000 de noi locuri de muncă, din care peste 30.000 în rândul absolvenţilor, şomerilor sau persoanelor defavorizate şi la o rată de supravieţuire a afacerilor finanţate de peste 99%.
Conform propunerii de grilă de evaluare publicate vineri, am creionat un profil al candidatului ideal pentru obținerea finanțării în cadrul StartUP Nation 2022, un beneficiar care ar dori să obțină 100 de puncte, astfel încât să aibă șanse maxime de finanțare.
Criteriile de departajare sunt șapte: domeniul de activitate, valoarea cofinanțării proprii, investiția, dezvoltarea durabilă, competențele antreprenoriale și digitale, experiența în afaceri și inovarea.
Conform primului criteriu, antreprenorul SuN este IT-ist, stomatolog, asistent medical, producător de mobilă sau de materiale de construcții. Mai poate fi designer vestimentar, arhitect, om de publicitate sau poate activa în domenii de producție alimentară (brutărie, lactate, carmangerie). Lista CAEN-urilor care pot obține punctaj maxim în cadrul proiectului cuprinde doar 29 de CAEN-uri din cele 615 care există în nomenclator.
Citiți continuarea articolului elaborat de Irina Roșu, fondatoarea Bursa de Fonduri, pe www.economica.net